Wat is Litecoin
De oorsprong van Litecoin
Hoewel de identiteit van de Bitcoin-maker Satoshi Nakamoto is gehuld in mysterie, is de bedenker Charlie Lee van Litecoin erg actief op sociale media en zijn blog. Charlie Lee is een ex-Google-medewerker die de visie had om een lichtere versie van Bitcoin te maken.[toc]
Terwijl Bitcoin werd gezien als “goud” en een store of value voor de lange termijn doeleinden, werd Litecoin gezien als het “zilver” en een middel voor een transactie voor goedkopere en alledaagse doeleinden. Dus op 7 oktober 2011 werd litecoin vrijgegeven via een open-sourceclient op GitHub. Het Litecoin-netwerk ging van start op 13 oktober 2011. Het is in feite een fork van de Bitcoin Core-client.
Bitcoin | Litecoin | |
---|---|---|
Coin limiet | 21 miljoen | 84 miljoen |
Algoritme | SHA-256 | Scrypt |
Gemiddelde bloktijd | 10 minuten | 2,5 minuut |
Moeilijkheidsgraad retarget | 2016 blokken | 2016 blokken |
Beloning details | Gehalveerd elke 210.000 blokken | Gehalveerd elke 840.000 blokken |
Oorspronkelijke beloning | 50 BTC | 50 LTC |
Huidige beloning | 12,5 BTC | 25 LTC |
Blockexplorer | blockchain.info | ltc.blockexplorer.nl |
Gemaakt door | Satoshi Nakamoto | Charlie Lee |
Aanmaakdatum | 03-01-2009 | 07-10-2011 |
Als we Litecoin echt willen begrijpen, zijn vergelijkingen met Bitcoin een must. Litecoin is, naar eigen zeggen, een kloon van Bitcoin. Dus, wat zijn enkele van de fundamentele verschillen die het onderscheiden van bitcoin? Laten we ze een voor een verkennen.
Wat is Litecoin?
Een van de meest fundamentele en technische verschillen tussen de twee is hoe beide munten gemined worden . Beide maken gebruik van consensus-mechanisme van Proof-of-Work.
Proof-of-Work is vrij eenvoudig te begrijpen. De miners gebruiken hun rekenkracht om extreem lastige cryptografische puzzels op te lossen. Het oplossen van puzzels moet extreem moeilijk zijn, als het eenvoudig is, zullen miners blokken blijven minen en de volledige bitcoinvoorziening leegmaken. Hoewel het oplossen van puzzels moeilijk is, moet het controleren of de oplossing van de puzzel juist is of niet eenvoudig zijn. En dat is in een notendop het Proof-of-Work:
- Het oplossen van de puzzels en het krijgen van een oplossing moet moeilijk zijn.
- Controleren of de oplossing correct is of niet moet makkelijk zijn.
Nu, zowel bitcoin als litecoin gaan dit een beetje anders aan.
Bitcoin gebruikt het hash-algoritme SHA-256 voor mining. Al snel ontdekten miners dat ze hun mining capaciteit exponentieel konden vergroten door samen te voegen en mining pools te vormen via parallelle verwerking. Bij parallelle verwerking zijn de programmainstructies verdeeld over meerdere processors. Door dit te doen, neemt de looptijd van dat programma sterk af en dat is eigenlijk wat de pools aan het doen zijn.
De SHA 256-puzzels vergen veel rekenkracht en dat leidde tot gespecialiseerde application-specific integrated circuits oftewel ASIC’s. Het enige doel dat deze ASIC’s dienden, was Bitcoin mining.
Mining, zoals oorspronkelijk gepland door Satoshi, moest een zeer democratisch proces zijn. Het idee was dat elke gemiddelde Jan op zijn laptop kan zitten en bijdragen aan het systeem door een miner te worden. Echter, met de opkomst van de ASIC-fabrieken, hebben de gemiddelde Jan geen kans om te concurreren met de grote bedrijven. Dus, om deze problemen te bestrijden, gebruikt Litecoin het Scrypt-algoritme.
Wat is Scrypt?
Scrypt heette oorspronkelijk “s-crypt” maar wordt wel als “script” uitgesproken. Hoewel dit algoritme in feite het SHA 256-algoritme gebruikt, zijn de berekeningen veel meer geserialiseerd dan de SHA-256 in bitcoin. Als zodanig is parallelliseren met de berekeningen niet mogelijk. Maar wat betekent dit?
Stel dat we twee processen hebben, A en B. In bitcoin kunnen de ASIC’s tegelijkertijd A en B doen door ze parallel te gebruiken. In Litecoin moet je echter A en vervolgens B serieel uitvoeren. Als je ze probeert te parallelliseren, wordt het vereiste geheugen veel te veel.
Scrypt wordt een ‘memory hard problem’ genoemd, omdat de belangrijkste beperkende factor niet de onbewerkte verwerkingskracht, maar het geheugen is. Dit is met name de reden waarom parallellisatie een probleem wordt. Hardlopen van vijf geheugenharde processen parallel vereist vijf keer zoveel geheugen. Nu kunnen er natuurlijk apparaten worden vervaardigd met tonnen geheugen, maar twee factoren verzachten dit effect:
- Normale mensen kunnen concurreren door het kopen van eenvoudige dag-tot-dag geheugenkaarten in plaats van super-gespecialiseerde ASIC’s.
- Euro-voor-euro, geheugen is veel duurder om te produceren dan SHA-256 hash-chips.
Scrypt is opzettelijk ontworpen om ervoor te zorgen dat mining zo toegankelijk mogelijk en democratisch zijn. Recentelijk zijn bedrijven als Zeus en Flower Technology erin geslaagd om Scrypt ASIC’s te maken. Dit zou helaas het einde betekenen van hun droom van gedemocratiseerde mining.
Litecoin transactiesnelheid
De gemiddelde mining bloktijd in Litecoin is 2,5 minuten in vergelijking met met Bitcoin dus vier keer zo snel. Deze functie is uitermate handig voor verkopers die veel minitransacties per dag moeten doen. Met litecoin kunnen ze binnen vijf minuten twee bevestigingen krijgen, terwijl slechts één bevestiging in Bitcoin minstens tien minuten duurt.
Een ander groot voordeel van de snellere blokexemptietijd is de variantie in mining reward. Omdat de tijd tussen de blokken zo klein is, krijgen steeds meer miners de kans blokken te minen en de mining reward te verdienen. Wat dit betekent is dat de beloning in theorie beter verdeeld zouden moeten zijn in Litecoin en bij uitbreiding zouden ze meer gedecentraliseerd moeten zijn.
Er zijn echter enkele nadelen die samengaan met de snellere transactiesnelheid. Ten eerste leidt het, omdat de blokexemptietijd zo laag is, tot de vorming van meer orphaned blokken.
Wat zijn orphaned blokken precies?
Mining is in alle opzichten een competitie tussen deelnemers. Je hebt een stel miners en pools die wanhopig proberen het volgende blok dat aan de ketting wordt toegevoegd, te minen. Er zijn gevallen geweest waarin meer dan één mijnwerker in staat was om met een blockchain te komen die de ketting zou kunnen worden toegevoegd.
In dergelijke situaties bepaalt het netwerk welk blok vervolgens moet worden toegevoegd. Het andere blok gaat vervolgens verder naar een orphan, d.w.z. een volkomen legitiem blok dat er geen transacties in zal hebben.
In litecoin neemt de kans dat miners orphaned blokken winnen exponentieel toe, omdat de downtime tussen de blokken zo laag is. Orphaned blokken zijn slechts een afvoer op het systeem.
Ten tweede is er een immense druk op de blockchain. Kijk naar het aantal transacties dat plaatsvindt in de litecoin-keten.
Hoewel het waar is dat litecoin speciaal is gemaakt voor het transactievolume, legt het nog steeds enorme druk op en verstopt het de blockchain. Litecoin loste dit probleem grotendeels op door het introduceren van Segwit.
Immune voor overstromingsaanvallen
In juli 2015 werd het Bitcoin-netwerk onderworpen aan een overstromingsaanval. Een overstroming is een aanval waarbij het netwerk overspoeld wordt met spam-transacties, die in feite de blokken opvullen en de blockchain blokkeren.
In deze specifieke aanval was het netwerk overvol met duizenden transacties en op een gegeven moment waren er ongeveer 80.000 transacties in de mempool. Dus hoe beschermt Litecoin zichzelf tegen overstromingen? Volgens Charlie Lee doen ze het door de aanval zo economisch onhaalbaar mogelijk te maken. Dit is wat hij zei in zijn interview met Cointelegraph:
“The reason why it is immune to this attack is because it was attacked in a similar fashion (though to a much smaller degree) years ago. I noticed this flaw in Bitcoin and patched it in Litecoin.
The fix implemented in Litecoin is just to charge the sender a fee for each tiny output he creates. For example, in this specific attack, the sender is charged one fee for sending to 34 tiny outputs of 0.00001 BTC. With the fix, that fee would be 34 times as much. So it would cost the attacker a lot more to perform the spam attack. The concept is fairly simple: the sender should pay for each tiny output he/she creates.”
Veelzijdig
Vanaf nu staat Litecoin op de vijfde plaats op de lijst van Market Cap.
Bitcoin is duidelijk de grote papa als het gaat om marktkapitalisatie. Samen met de marktkapitalisatie is een ander belangrijk verschil tussen beide het aantal munten dat in omloop is. De reden waarom er maar een beperkt aantal van deze munten is, is die van een van de oudste principes van de economie: vraag en aanbod.
Litecoin investeren
Litecoin heeft de wereld de afgelopen maanden stormenderhand veroverd. De reden daarvoor is veelvoudig:
- Cryptocurrency wordt meer en meer mainstream en vertrouwd.
- Coinbase begon litecoin te verkopen.
- Litecoin activeerde Segwit.
Maar litecoin vertegenwoordigt veel meer dan alleen de afgelopen waarde stijging. Het is waar dat litecoin werd voorgesteld als de jongere broer van bitcoin, maar het doel ervan is veel verder gegroeid dan dat.
In het afgelopen jaar heeft litecoin keer op keer de risico’s genomen die nodig zijn om de massa het ware bereik en potentieel van cryptocurrencies te laten zien. Ze waren een van de eersten die Segwit implementeerden en ze hebben ook met succes atomaire swaps getest. Samen met hen, zijn ze actief op zoek om het lightning network op te nemen in hun systeem. Met dit alles in het vizier, is de waardestijging zeker welverdiend.